poniedziałek, 9 lutego 2015

Anielski owoc / La fruta de los angeles :)

Witajcie ! :)

Tak jak obiecałam przygotowałam post dotyczący odporności organizmu. W związku z tym, że jest to bardzo obszerny temat będzie on rozbudowany w kilku postach, które będą pojawiać się na przemian z innymi, żeby nie było nudno.
Na odporność naszego organizmu wpływa przede wszystkim to co jemy, dlatego tak ważne jest codzienne spożywanie pełnowartościowych składników. Każdy z nas wie, że owoce i warzywa powinny stanowić podstawę naszej diety. Dzisiaj opiszę Wam wartość papai, która często jest nazywana "owocem aniołów" ze względu na swoje niesamowite właściwości. Opiszę między innymi sposób jej obierania, przygotowywania, smak i wartość odżywczą. Mam nadzieję, że pomimo wyższej ceny w porównaniu z innymi owocami egzotycznymi zachęcę Was do częstszego zakupu tego cuda :)



Wartość odżywcza w 100 g:
Kcal: 38
Tłuszcz: 0,1 g
Białko: 0,6 g
Węglowodany: 11,1 g
Błonnik: 1,9 g
Witamina C: 0,6 g

POCHODZENIE:
Owoc ten pochodzi z Ameryki Środkowej. Największymi handlowymi producentami są Stany Zjednoczone i Meksyk. Jeśli chcecie się dowiedzieć o kraju pochodzenia kupowanego przez Was owocu spójrzcie na etykietę cenową gdyż zawsze powinien być na niej zamieszczony kraj pochodzenia.

SPOSÓB OBIERANIA:
Papaję obieramy ze skórki i wyciągamy za pomocą łyżeczki czarne pestki.

No i najważniejsze czyli -->
JAK WPŁYWA NA NASZ ORGANIZM:
1) Pomaga szybciej odbudować prawidłową florę bakteryjną po kuracji antybiotykowej. Jest zima, bierzemy antybiotyki w ramach leczenia przeziębienia i różnych innych dolegliwości, a po nich nasz organizm jest osłabiony i wymaga odpowiednich składników w celu odbudowania flory.
2) Zawiera fibryny, które są rzadkością wśród owoców, a to usprawnia proces krzepnięcia krwi.
3) Zawartość błonnika obniża zły cholesterol we krwi.
4) Carpainy utrzymują dobrą kondycje serca.
5) Arginina wpływa na męską płodność

Papaja chroni przed rakiem piersi: Dr Nam Dang z Uniwersytetu Florydzkiego i wsp. wykazali, że wyciąg z liści papai wzmaga produkcję cząsteczek sygnałowych – cytokin typu Th1, co hamuje wzrost guzów.

Wspomaga trawienie i przedłuża młodość gdyż jest ona niezwykle bogata w enzymy proteolityczne, które są substancjami chemicznymi umożliwiającymi trawienie białek.To zawartość papainy wpływa na trawienie posiłków białkowych i na zwalczanie przedwczesnego starzenia się.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Papaja doskonale nadaje się do koktajli i sałatek. Często jest również używana jako marynata do mięs. Bardzo dobrze smakuje z owocami morza i jak i z płatkami owsianymi i jogurtem (osobiście polecam). :)

CIEKAWOSTKI:
- Co z czarnymi ziarnami? 
Mają tak wyrazisty smak, że wykorzystuję się je jako zamiennik pieprzu (nie mogą ich spożywać kobiety w ciąży).
- Co robić, gdy kupiliśmy niedojrzały owoc?
Wystarczy włożyć go do papierowej torby i trzymać w temperaturze pokojowej.
- Jaką kupić?
Należy unikać siniaków.

Miłej lektury i wieczoru :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz