Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Omlet ze szpinakiem / Tortilla francesa con espinaca

Witajcie Kochani ! 
       Dziś piękny słoneczny dzień rozpoczynamy z dużą dawką energii i super pozytywnego nastawienia.
        Co słychać u mnie? Szkolę się, rozwijam i nie stoję w miejscu. Powoli szykuje się coś całkiem nowego w moim życiu i bardzo mnie to cieszy, ale o niczym narazie Wam nie powiem :D Chyba większość osób lubi niespodzianki :D

     Dobrze, koniec tych niewiadomych, czas podać Wam przepis na pyszny omlet, który nadaje się jako śniadanie, obiad a nawet kolacja, to Wy wybieracie kiedy chcecie go zjeść :)


Składniki na 1 porcję:

- 3 średnie jajka
- garść umytych liści świeżego szpinaku
- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej drobno cebuli
- sól i pieprz
- olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

     Jajka dokładnie ubić z solą i pieprzem. Rozgrzaną patelnię lekko posmarować olejem kokosowym, wsypać cebulą i lekko ją podsmażyć. Następnie wlać na patelnie jajka, posypać szpinakiem i natką pietruszki. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu aż…

Dlaczego przetworzona żywność jest niezdrowa? :)


W dzisiejszych czasach produkcja żywności jest nastawiona na zysk, który jest osiągany poprzez oczyszczanie i przetwarzanie żywności, które pozbawia ją składników odżywczych i przedłuża okres przydatności. Z każdym dniem mamy coraz mniej czasu na przygotowywanie posiłków i zastępujemy świeże składniki już gotowymi daniami.

Organizm człowieka składa się z około 63% wody, 22% białka, 13%procent tłuszczu i 2% składników mineralnych i witamin.

Dzisiaj zajmę się podziałem tłuszczów, które występują w dwóch rodzajach:

1) NASYCONE (TWARDE)

Spożywanie tego typu tłuszczów nie jest dla nas niezbędne i w miarę możliwości powinniśmy je ograniczać. Głównym ich źródłem  jest mięso i produkty mleczne.


2) NIENASYCONE

Te tłuszcze są potrzebne w naszej codziennej diecie i występują w dwóch postaciach:

- jednonienasycone: występują w oliwie z oliwek
- wielonienasycone: występują w orzechach, oleju z ziaren i rybach. Niektóre z nich takie jak na przykład kwas linolowy (Omega 6) i kwas linolenowy (Omega 3) są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu nerwowego, układu odpornościowego, krążenia i skóry. Kwas linolenowy jest obecny w pestkach dyni oraz siemieniu lnianym jest on przekształcany w organizmie do DHA (kwas deikozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy), które występują również w makreli, śledziach, łososiu i tuńczyku. Te ważne tłuszcze mogą być niszczone przez wysoką temperaturę lub tlen, dlatego istotne jest to, aby były przyjmowane w świeżej postaci.

Przetworzone pożywienie często zawiera tłuszcze wielonienasycone, które zostały poddane procesowi utwardzenia, czyli uwodornienie. Należy ich unikać bo są one gorsze od tłuszczów nasyconych.

Pamiętajcie o tym żeby unikać smażonych potrwaw, spalonego i przypalonego tłuszczu, tłuszczów nasyconych i utwardzanych. Dlatego dobrym sposobem jest dodawanie do surówek jednej łyżki oleju wytłaczanego na zimno (sezamowy, słonecznikowy, z pestek dyni, siemienia lnianego, itp.), lub spożywanie łyżki zmielonych ziaren.
 Ja codziennie rano jem trzy orzechy włoskie ponieważ wpływa to przede wszystkim bardzo dobrze na koncentracje.
 
Miłego dnia :)

Komentarze

  1. Łyżeczkę oleju dodaje się do surówek ponieważ są witaminy co rozpuszczaj się w wodzie i takie co w tłuszczach
    Pozdrawiam Gall Anonim

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polub mnie na Facebook'u

Obserwatorzy

Popularne posty