Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zdrowe gofry / Gofres sanos

Witajcie Kochani!
Po Tłustym Czwartku czas na zdrowe gofry :) Co Wy na to?  Moja propozycja może służyć jako śniadanie lub przekąska, także polecam wypróbować.

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 szklanka kefiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dwa jajka
- 25 g oleju kokosowego

Białka ubić z solą, a w osobnej misce żółtka z cukrem. Do żółtek dodać kefir i roztopiony olej kokosowy i po dokładnym wymieszaniu dodać mąkę i proszek do pieczenia. Po uzyskaniu jednolitej masy dodając stopniowo ubite białka i delikatnie wymieszać. Smażyć w gofrownicy na oleju kokosowym i podawać na ciepło z ulubioną konfiturą.



Hola Quieridos!
Hoy quiero presentaros un manera sana para preparar un posre que seguro que a la mayoria de vosotros os gusta. Quien no ama al olor de gofres calientitos? Los mios podeis comerlos no solo como postre sino tambien como forma de desayuno. Son faciles y rapidos de preparar. Espero que los probeis y os gusten :)

Ingredientes:

Polub mnie na Facebook'u

Dlaczego przetworzona żywność jest niezdrowa? :)


W dzisiejszych czasach produkcja żywności jest nastawiona na zysk, który jest osiągany poprzez oczyszczanie i przetwarzanie żywności, które pozbawia ją składników odżywczych i przedłuża okres przydatności. Z każdym dniem mamy coraz mniej czasu na przygotowywanie posiłków i zastępujemy świeże składniki już gotowymi daniami.

Organizm człowieka składa się z około 63% wody, 22% białka, 13%procent tłuszczu i 2% składników mineralnych i witamin.

Dzisiaj zajmę się podziałem tłuszczów, które występują w dwóch rodzajach:

1) NASYCONE (TWARDE)

Spożywanie tego typu tłuszczów nie jest dla nas niezbędne i w miarę możliwości powinniśmy je ograniczać. Głównym ich źródłem  jest mięso i produkty mleczne.


2) NIENASYCONE

Te tłuszcze są potrzebne w naszej codziennej diecie i występują w dwóch postaciach:

- jednonienasycone: występują w oliwie z oliwek
- wielonienasycone: występują w orzechach, oleju z ziaren i rybach. Niektóre z nich takie jak na przykład kwas linolowy (Omega 6) i kwas linolenowy (Omega 3) są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu nerwowego, układu odpornościowego, krążenia i skóry. Kwas linolenowy jest obecny w pestkach dyni oraz siemieniu lnianym jest on przekształcany w organizmie do DHA (kwas deikozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy), które występują również w makreli, śledziach, łososiu i tuńczyku. Te ważne tłuszcze mogą być niszczone przez wysoką temperaturę lub tlen, dlatego istotne jest to, aby były przyjmowane w świeżej postaci.

Przetworzone pożywienie często zawiera tłuszcze wielonienasycone, które zostały poddane procesowi utwardzenia, czyli uwodornienie. Należy ich unikać bo są one gorsze od tłuszczów nasyconych.

Pamiętajcie o tym żeby unikać smażonych potrwaw, spalonego i przypalonego tłuszczu, tłuszczów nasyconych i utwardzanych. Dlatego dobrym sposobem jest dodawanie do surówek jednej łyżki oleju wytłaczanego na zimno (sezamowy, słonecznikowy, z pestek dyni, siemienia lnianego, itp.), lub spożywanie łyżki zmielonych ziaren.
 Ja codziennie rano jem trzy orzechy włoskie ponieważ wpływa to przede wszystkim bardzo dobrze na koncentracje.
 
Miłego dnia :)

Komentarze

  1. Łyżeczkę oleju dodaje się do surówek ponieważ są witaminy co rozpuszczaj się w wodzie i takie co w tłuszczach
    Pozdrawiam Gall Anonim

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

Popularne posty