Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zdrowe gofry / Gofres sanos

Witajcie Kochani!
Po Tłustym Czwartku czas na zdrowe gofry :) Co Wy na to?  Moja propozycja może służyć jako śniadanie lub przekąska, także polecam wypróbować.

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 szklanka kefiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dwa jajka
- 25 g oleju kokosowego

Białka ubić z solą, a w osobnej misce żółtka z cukrem. Do żółtek dodać kefir i roztopiony olej kokosowy i po dokładnym wymieszaniu dodać mąkę i proszek do pieczenia. Po uzyskaniu jednolitej masy dodając stopniowo ubite białka i delikatnie wymieszać. Smażyć w gofrownicy na oleju kokosowym i podawać na ciepło z ulubioną konfiturą.



Hola Quieridos!
Hoy quiero presentaros un manera sana para preparar un posre que seguro que a la mayoria de vosotros os gusta. Quien no ama al olor de gofres calientitos? Los mios podeis comerlos no solo como postre sino tambien como forma de desayuno. Son faciles y rapidos de preparar. Espero que los probeis y os gusten :)

Ingredientes:

Polub mnie na Facebook'u

Błonnik pokarmowy

Dzień dobry :) 



Dziś zajmę się tematem błonnika pokarmowego, który pozbywa się toksyn z naszego organizmu, daje uczucie sytości i pomaga w odchudzaniu.

Co to takiego? 

Jest to zespół substancji zawartych w ścianach komórkowych roślin i występuje w dwóch rodzajach:
- rozpuszczalny (pektyny, gumy i śluzy): pomaga eliminować z naszego organizmu toksyny, metale ciężkie i niekiedy rónież substancje rakotwórcze;
- nierozpuszczalny (celuloza i lignina z produktów zbożowych): chroni przed wzdęciami i zaparciami.

Korzyści błonnika:

- zapobiega cukrzycy ponieważ spowalnia wchłanianie cukru;
- obniża poziom złego cholesterolu wspomagając w ten sposób układ krążenia;
- wspiera rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelicie grubym chroniąc przed nowotworami układu pokarmowego;
- zmniejsza uczucie głodu gdy pęcznieje w żołądku;
- wspomaga prawidłową przemianę materii i przyspiesza wydalanie niestrawionych resztek pokarmu;

Spożywanie błonnika:

Dziennie powinniśmy spożywać od 20 do 40 g błonnika pokarmowego. Przy czym musimy pamiętać żeby spożywać dużo wody. Nadmiar błonnika może obniżać wchłanianie wapnia, żelaza i cynku.


Produkty bogate w błonnik pokarmowy:

- ziarna i otręby: pełne ziarna zbóż, pieczywo z pełnych ziaren, otręby pszenne i owsiane, płatki zbożowe, brązowy ryż, makaron razowy i grube kasze;

- owoce świeże i suszone: jabłka, śliwki, owoce jagodowe i cytrusowe oraz marakuja, a z suszonych owoców najbogatsze w błonnik są morele i śliwki;

- warzywa: najwięcej błonnika mają warzywa strączkowe takie jak soja, fasola biała i czerwona, groszek zielony, soczewica i ciecierzyca oraz inne warzywa takie jak brokuł, kalafior, seler naciowy, papryka, kapusta, pomidor i ziemniaki. Z tym, że należy pamiętać, że największa ilość błonnika występuje w surowych warzywach spożywanych ze skórką.

Komentarze

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

Popularne posty