sobota, 27 lutego 2016

Błonnik pokarmowy

Dzień dobry :) 



Dziś zajmę się tematem błonnika pokarmowego, który pozbywa się toksyn z naszego organizmu, daje uczucie sytości i pomaga w odchudzaniu.

Co to takiego? 

Jest to zespół substancji zawartych w ścianach komórkowych roślin i występuje w dwóch rodzajach:
- rozpuszczalny (pektyny, gumy i śluzy): pomaga eliminować z naszego organizmu toksyny, metale ciężkie i niekiedy rónież substancje rakotwórcze;
- nierozpuszczalny (celuloza i lignina z produktów zbożowych): chroni przed wzdęciami i zaparciami.

Korzyści błonnika:

- zapobiega cukrzycy ponieważ spowalnia wchłanianie cukru;
- obniża poziom złego cholesterolu wspomagając w ten sposób układ krążenia;
- wspiera rozwój korzystnej flory bakteryjnej w jelicie grubym chroniąc przed nowotworami układu pokarmowego;
- zmniejsza uczucie głodu gdy pęcznieje w żołądku;
- wspomaga prawidłową przemianę materii i przyspiesza wydalanie niestrawionych resztek pokarmu;

Spożywanie błonnika:

Dziennie powinniśmy spożywać od 20 do 40 g błonnika pokarmowego. Przy czym musimy pamiętać żeby spożywać dużo wody. Nadmiar błonnika może obniżać wchłanianie wapnia, żelaza i cynku.


Produkty bogate w błonnik pokarmowy:

- ziarna i otręby: pełne ziarna zbóż, pieczywo z pełnych ziaren, otręby pszenne i owsiane, płatki zbożowe, brązowy ryż, makaron razowy i grube kasze;

- owoce świeże i suszone: jabłka, śliwki, owoce jagodowe i cytrusowe oraz marakuja, a z suszonych owoców najbogatsze w błonnik są morele i śliwki;

- warzywa: najwięcej błonnika mają warzywa strączkowe takie jak soja, fasola biała i czerwona, groszek zielony, soczewica i ciecierzyca oraz inne warzywa takie jak brokuł, kalafior, seler naciowy, papryka, kapusta, pomidor i ziemniaki. Z tym, że należy pamiętać, że największa ilość błonnika występuje w surowych warzywach spożywanych ze skórką.

5 komentarzy: