Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zdrowe gofry / Gofres sanos

Witajcie Kochani!
Po Tłustym Czwartku czas na zdrowe gofry :) Co Wy na to?  Moja propozycja może służyć jako śniadanie lub przekąska, także polecam wypróbować.

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 szklanka kefiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dwa jajka
- 25 g oleju kokosowego

Białka ubić z solą, a w osobnej misce żółtka z cukrem. Do żółtek dodać kefir i roztopiony olej kokosowy i po dokładnym wymieszaniu dodać mąkę i proszek do pieczenia. Po uzyskaniu jednolitej masy dodając stopniowo ubite białka i delikatnie wymieszać. Smażyć w gofrownicy na oleju kokosowym i podawać na ciepło z ulubioną konfiturą.



Hola Quieridos!
Hoy quiero presentaros un manera sana para preparar un posre que seguro que a la mayoria de vosotros os gusta. Quien no ama al olor de gofres calientitos? Los mios podeis comerlos no solo como postre sino tambien como forma de desayuno. Son faciles y rapidos de preparar. Espero que los probeis y os gusten :)

Ingredientes:

Polub mnie na Facebook'u

Najzdrowsze ciasteczka :)

Hej :)

Dzisiaj mam dla Was przepis na najbardziej zdrowe ciasteczka na świecie :D Nie zawierają mąki ani żadnego tłuszczu tylko samą owsiankę, a cukier zastąpiony jest miodem. Ciasteczka są łatwe i szybkie do wykonania. Zdrowa przekąska, która świetnie smakuje i jednocześnie jest dużym źródłem błonnika pokarmowego.



SKŁADNIKI:

- płatki owsiane (około 400 g)
- miód (2 czubate łyżki)
- orzechy nerkowca (50 g)
- żurawina suszona (100 g)
- słonecznik łuskany (2 łyżki)
- rodzynki (60 g)
- cynamon (według uznania)

PRZYGOTOWANIE

Płatki zalać gorącą wodą w niewielkiej ilości (około 1 szklanka). Poczekać aż napęcznieje i wymieszać (musi powtać kleista papka).  Następnie dodać miód i bakalie - wymieszać. Na samym końcu przyprawić cynamonem i jeszce raz wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Na blaszce wyłożonej pergaminem układać ciasteczka uformowane łyżką (wielkość i kształt według uznania aczkolwiek cieńsze ciasteczka są smaczniejsze. Piec w piekarniku około 40 min w temperaturze 160 stopni. Wystudzone ciasteczka są gotowe do spożycia i mogą być przechowywane w pudełku przez kilka dni.


Smacznego :)

Komentarze

  1. jako pierwszy konsument tego wspaniałego eksperymentu kulinarnego muszę przyznać, że było zajebiście pyszne :D mniam ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Obserwatorzy

Popularne posty