Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Omlet ze szpinakiem / Tortilla francesa con espinaca

Witajcie Kochani ! 
       Dziś piękny słoneczny dzień rozpoczynamy z dużą dawką energii i super pozytywnego nastawienia.
        Co słychać u mnie? Szkolę się, rozwijam i nie stoję w miejscu. Powoli szykuje się coś całkiem nowego w moim życiu i bardzo mnie to cieszy, ale o niczym narazie Wam nie powiem :D Chyba większość osób lubi niespodzianki :D

     Dobrze, koniec tych niewiadomych, czas podać Wam przepis na pyszny omlet, który nadaje się jako śniadanie, obiad a nawet kolacja, to Wy wybieracie kiedy chcecie go zjeść :)


Składniki na 1 porcję:

- 3 średnie jajka
- garść umytych liści świeżego szpinaku
- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej drobno cebuli
- sól i pieprz
- olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

     Jajka dokładnie ubić z solą i pieprzem. Rozgrzaną patelnię lekko posmarować olejem kokosowym, wsypać cebulą i lekko ją podsmażyć. Następnie wlać na patelnie jajka, posypać szpinakiem i natką pietruszki. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu aż…

Najzdrowsze ciasteczka :)

Hej :)

Dzisiaj mam dla Was przepis na najbardziej zdrowe ciasteczka na świecie :D Nie zawierają mąki ani żadnego tłuszczu tylko samą owsiankę, a cukier zastąpiony jest miodem. Ciasteczka są łatwe i szybkie do wykonania. Zdrowa przekąska, która świetnie smakuje i jednocześnie jest dużym źródłem błonnika pokarmowego.



SKŁADNIKI:

- płatki owsiane (około 400 g)
- miód (2 czubate łyżki)
- orzechy nerkowca (50 g)
- żurawina suszona (100 g)
- słonecznik łuskany (2 łyżki)
- rodzynki (60 g)
- cynamon (według uznania)

PRZYGOTOWANIE

Płatki zalać gorącą wodą w niewielkiej ilości (około 1 szklanka). Poczekać aż napęcznieje i wymieszać (musi powtać kleista papka).  Następnie dodać miód i bakalie - wymieszać. Na samym końcu przyprawić cynamonem i jeszce raz wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Na blaszce wyłożonej pergaminem układać ciasteczka uformowane łyżką (wielkość i kształt według uznania aczkolwiek cieńsze ciasteczka są smaczniejsze. Piec w piekarniku około 40 min w temperaturze 160 stopni. Wystudzone ciasteczka są gotowe do spożycia i mogą być przechowywane w pudełku przez kilka dni.


Smacznego :)

Komentarze

  1. jako pierwszy konsument tego wspaniałego eksperymentu kulinarnego muszę przyznać, że było zajebiście pyszne :D mniam ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polub mnie na Facebook'u

Obserwatorzy

Popularne posty