niedziela, 20 listopada 2016

Świąteczny makowiec w zdrowej wersji

Witajcie :)

Wolna niedziela bywa czasami przygnębiająca, ale ja wykorzystałam ją na eksperymenty w kuchni i dzisiaj podzielę się z wami jednym z nich :)

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, które są obfite w ciężkie oraz tłuste potrawy i chociaż wiele osób nie zwraca na to uwagi bo uważa, że święta są raz w roku, to warto dla własnego zdrowia pomyśleć nad lżejszą wersją niektórych dań. Postaram się w następnych wpisach inspirować was moimi przepisami świątecznych potraw (oczywiście tylko tymi, które wyjdą :P).
Dzisiaj mam dla was fit wersje makowca na kruchym spodzie. W prawdzie do samego końca martwiłam się o to czy spód w ogóle wyjdzie, a ku mojemu zaskoczeniu wyszedł taki jak chciałam czyli kruchy i nie za słodki (można go wykorzystać do słodkiej tarty).

Składniki na kruchy spód:
- 50 g mąki kokosowej
- 2 czubate łyżki mąki owsianej jasnej
- 2 czubate łyżki mąki jaglanej
- 5 łyżek płynnego oleju kokosowego
- 1 jajko
- pół miarki odżywki białkowej o smaku waniliowym (daje fajny waniliowy aromat, ale równie dobrze można zastosować zamiast tego jakiś zdrowy zastępnik cukru - np.ksylitol albo stewie)
- 3 czubate łyżki jogurtu greckiego






Jajko roztrzepać, dodać jogurt grecki i odżywkę i dokładnie zmiksować. Następnie dodać mąkę jaglaną oraz owsianą i wymieszać. Na samym końcu dodawać stopniowo mąkę kokosową ciągle mieszając. Uwaga!!! Ciasto nie może być od razu twarde i wyrobione. Należy je wymieszać łyżką i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Mąka kokosowa jest dość specyficzna i dopiero po jakimś czasie pęcznieje. Po tym czasie ugnieść ciasto i rozprowadzić na blaszce wcześniej wysmarowanej olejem kokosowym. Spód wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (najlepiej z termoobiegiem) na 10 minut.


Masa makowa:
- 0,5 kg maku
- 0,5 szklanki płynnego miodu
- 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
- ulubione bakalie (w moim wydaniu- orzechy włoskie, migdały, rodzynki, suszona żurawina i skórka pomarańczowa)
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 2 białka ubite na sztywno
- mleko (2 szklanki na szklankę maku)
- 4 łyżki ksylitolu

Mak opłukać zimną wodą i dokładnie osączyć. Następnie przełożyć do garnka i zalać ciepłym mlekiem. Po 15 minutach postawić na mały ogień i podgrzewać mniej więcej 25 minut. Po tym mak należy zmielić 3-krotnie w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach. Dodać olej kokosowy, miód, ksylitol, aromat oraz bakalie i dokładnie wymieszać. Następnie do wymieszanej masy dodać wcześniej ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.

Masę makową wyłożyć na lekko podpieczony spód i wstawić do piekarnika. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Makowiec udekorować bakaliami według uznania.

Mam nadzieje, że przepis przypadnie wam do gustu. i zastąpi tą niezdrową wersje na waszym świątecznym stole.

Smacznego 

1 komentarz: