Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Omlet ze szpinakiem / Tortilla francesa con espinaca

Witajcie Kochani ! 
       Dziś piękny słoneczny dzień rozpoczynamy z dużą dawką energii i super pozytywnego nastawienia.
        Co słychać u mnie? Szkolę się, rozwijam i nie stoję w miejscu. Powoli szykuje się coś całkiem nowego w moim życiu i bardzo mnie to cieszy, ale o niczym narazie Wam nie powiem :D Chyba większość osób lubi niespodzianki :D

     Dobrze, koniec tych niewiadomych, czas podać Wam przepis na pyszny omlet, który nadaje się jako śniadanie, obiad a nawet kolacja, to Wy wybieracie kiedy chcecie go zjeść :)


Składniki na 1 porcję:

- 3 średnie jajka
- garść umytych liści świeżego szpinaku
- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej drobno cebuli
- sól i pieprz
- olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

     Jajka dokładnie ubić z solą i pieprzem. Rozgrzaną patelnię lekko posmarować olejem kokosowym, wsypać cebulą i lekko ją podsmażyć. Następnie wlać na patelnie jajka, posypać szpinakiem i natką pietruszki. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu aż…

Deser czekoladowo - malinowy

Hej kochani!

Muszę przyznać, że ostatnio coraz bardziej pochłania mnie kuchnia, a mianowicie wymyślanie zdrowych przepisów. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami czymś innym niż ciasteczka czy naleśniki, a mianowicie deserem z pucharka. Inspiracje zaczerpnęłam podczas oglądania słynnego programu "EWA GOTUJE", gdzie pojawił się śląski deser szpajza. Stwierdziłam, że może być smaczne, ale jak wiecie dbam o zdrowe odżywianie i unikam tego typu jedzenia, tak więc wymyśliłam wersję fit. Jeszcze nie mam wprawy z żelatyną tak więc to było dla mnie jedynym utrudnieniem, a sam deser jest naprawdę szybki w wykonaniu. 



Wersja jest zmodyfikowana bo w oryginale są tylko dwie masy :)

Składniki na 3 porcje: 

- 4 jajka 
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka kakao
- pół cytryny
- 20 dag erytrolu
- 4 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
- łyżka dżemu malinowego
- owoce (u mnie maliny i truskawki)

Białka ubijamy na sztywno, a oddzielnie żółtka z erytrolem. Żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Do ubitych żółtek dodajemy pianę i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy żelatynę i dalej mieszamy łyżką. Dzielimy masę na dwie równe części, do jednej dodajemy sok z cytryny, a do drugiej kakao. Serek mieszamy z dżemem i wykładamy na spód każdego pucharka :)

Następnie układamy warstwy łyżką, mniej więcej w połowie pucharka między jedną warstwą a drugą układamy owoce i znów kolejne warstwy. Całość dekorujemy owocami i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. 




Szybko i smacznie :) 

Komentarze

Prześlij komentarz

Polub mnie na Facebook'u

Obserwatorzy

Popularne posty