Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Omlet ze szpinakiem / Tortilla francesa con espinaca

Witajcie Kochani ! 
       Dziś piękny słoneczny dzień rozpoczynamy z dużą dawką energii i super pozytywnego nastawienia.
        Co słychać u mnie? Szkolę się, rozwijam i nie stoję w miejscu. Powoli szykuje się coś całkiem nowego w moim życiu i bardzo mnie to cieszy, ale o niczym narazie Wam nie powiem :D Chyba większość osób lubi niespodzianki :D

     Dobrze, koniec tych niewiadomych, czas podać Wam przepis na pyszny omlet, który nadaje się jako śniadanie, obiad a nawet kolacja, to Wy wybieracie kiedy chcecie go zjeść :)


Składniki na 1 porcję:

- 3 średnie jajka
- garść umytych liści świeżego szpinaku
- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej drobno cebuli
- sól i pieprz
- olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

     Jajka dokładnie ubić z solą i pieprzem. Rozgrzaną patelnię lekko posmarować olejem kokosowym, wsypać cebulą i lekko ją podsmażyć. Następnie wlać na patelnie jajka, posypać szpinakiem i natką pietruszki. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu aż…

Omlet z musli i owocami

Witajcie Kochani!

Dzisiaj późny pomysł na śniadanie, ale zawsze możecie wykorzystać go jutro :)
Pogoda w końcu zaczyna nas rozpieszczać, a sezon na ulubione owoce takie jak truskawki, jagody i maliny zbliża się wielkimi krokami.




Składniki na jedną porcję (około 600 kcal):

- 100 ml mleka
- 2 średnie jajka
- 1 łyżka ksylitolu
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 1/3 łyżeczki sody
- 3 łyżki ulubionego musli
- olej kokosowy
- kiwi
- banan
- 2 truskawki
- kilka borówek
- syrop wiśniowy (albo miód)
- jogurt grecki



Do naczynia wlać mleko, dodać jajka i ksylitol, a następnie wszystko zmiksować. Wsypać mąkę i sodę i dalej miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać musli i wymieszać łyżką, a następnie wlać na rozgrzaną patelnie wcześniej posmarowaną olejem kokosowym.
Pierwszą stronę smażyć pod przykryciem na średnim ogni do czasu aż omlet nie będzie miał płynnej konsystencji, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć około minuty na małym ogniu.

Gotowy omlet przekroić na pół i na jednej połowie ułożyć połowę pokrojonych owoców (oprócz borówek), polać syropem albo miodem i posmarować jogurtem greckim. Przykryć to drugą połową, posmarować ją jogurtem greckim i ułożyć resztę owoców (razem z borówkami).



Gotowe i bardzo smaczne :)

Komentarze

Polub mnie na Facebook'u

Obserwatorzy

Popularne posty