Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Omlet ze szpinakiem / Tortilla francesa con espinaca

Witajcie Kochani ! 
       Dziś piękny słoneczny dzień rozpoczynamy z dużą dawką energii i super pozytywnego nastawienia.
        Co słychać u mnie? Szkolę się, rozwijam i nie stoję w miejscu. Powoli szykuje się coś całkiem nowego w moim życiu i bardzo mnie to cieszy, ale o niczym narazie Wam nie powiem :D Chyba większość osób lubi niespodzianki :D

     Dobrze, koniec tych niewiadomych, czas podać Wam przepis na pyszny omlet, który nadaje się jako śniadanie, obiad a nawet kolacja, to Wy wybieracie kiedy chcecie go zjeść :)


Składniki na 1 porcję:

- 3 średnie jajka
- garść umytych liści świeżego szpinaku
- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej drobno cebuli
- sól i pieprz
- olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

     Jajka dokładnie ubić z solą i pieprzem. Rozgrzaną patelnię lekko posmarować olejem kokosowym, wsypać cebulą i lekko ją podsmażyć. Następnie wlać na patelnie jajka, posypać szpinakiem i natką pietruszki. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu aż…

Zdrowy czekoladowy przekładaniec

Witajcie :)

Mam dzisiaj dla Was nowy przepis, jeden z najlepszych, które stworzyłam. Ciasto jest mocno czekoladowe, a krem ma posmak chałwy. Wszystko jest w 100% zdrowe więc nie ma co się obawiać.





Składniki na ciasto:

- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 8 łyżek oleju kokosowego
- 6 łyżek miodu
- 150 g mąki orkiszowej
- 2 łyżki kakao
- 5 jajek

Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z miodem, dodajemy kakao, mąkę i ostydzony olej z czekoladą. Placek pieczemy w trzech częściach, każdą w temperaturze 190 stopni przez 25 minut. Placki odstawiamy do ostudzenia

Składniki na masę:

- 0,5 l mleka
- 1 duża łyżka oleju kokosowego
- pół szklanki kaszy jaglanej
- jedna chałwa waniliowa (100g)
- 5 łyżek miodu
- duża garść rodzynek

Mleko gotujemy z olejem kokosowym i gdy się zagotuje wsypujemy kaszę jaglaną. Gotujemy to pod przykryciem przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy pokruszoną chałwę i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy rodzynki i miód mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Placki przekładamy kremem i całość polewamy czekoladą (1 tabliczkę rozpuścić z łyżką oleju kokosowego).


Ciasto najlepiej odstawić na noc :)

Komentarze

Polub mnie na Facebook'u

Obserwatorzy

Popularne posty